Vis in het
mediterrane dieet
Verschillende ziektes komen tegenwoordig veel voor, de zogenaamde welvaartsziektes. Naast een actieve levensstijl speelt gezonde voeding een erg belangrijke rol om die ziektes te voorkomen. Dit wordt door de voedingsdriehoek duidelijk geïllustreerd.
Voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten, olijfolie, zuivelproducten en yoghurt vormen de basis van een gezond eetpatroon en horen daarom dagelijks of zelfs twee keer per dag op het menu te staan.
De voedingsmiddelen in het middelste gedeelte van de driehoek (wit vlees, peulvruchten, verse kaas en vis) moeten minstens twee keer per week gegeten worden.
Tot slot zijn er voedingsmiddelen als rood vlees en snoep, die u bij voorkeur niet vaker dan een keer per week eet.
Vis speelt een wezenlijke rol in het mediterrane dieet. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de juiste hoeveelheid vis in een evenwichtig dieet de gezondheid ten goede komt.
Vis (zowel vers als ingemaakt, gerookt of gedroogd) levert belangrijke voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, minerale zouten en omega 3-vetzuren. Daarom beveelt IFMeD in zijn New Pyramid of the Sustainable Mediterranean Diet wekelijks minstens 2 porties vis aan.